DORSEY BURNETTE – HEY LITTLE ONE – THE VERY BEST OF

Ergens in de jaren ’50 van vorige eeuw ontstond er in Memphis, Tennessee een rockabilly-groep die ‘The Rock And Roll Trio’ werd genoemd. De bandleden waren Dorsey Burnette, zijn jongere broer Johnny Burnette en Paul Burlison, een vriend van beiden. Dorsey William Burnett Jr. is de muzikant waarover we het in dit verhaal willen hebben. Hij werd op 28 december 1932 geboren in Memphis en kreeg amper 15 maanden later een broertje die John Joseph genoemd werd en later algemeen als Johnny Burnette bekend werd.

Om een ongekende reden voegden de broers een ‘e’ toe aan hun familienaam om het in de muziekwereld te gaan maken. Daarvoor waren ze allebei talentvolle boksers maar na hun ontmoeting met Paul Burlison en nadat de Burnett-broers elk een gitaar hadden gekregen van hun vader besloten ze om onder drietjes rockabilly-muziek te gaan spelen als ‘The Roll And Roll Trio’ waarbij Johnny de leadzanger was, Dorsey op basgitaar speelde en Paul de leadgitaar hanteerde. In 1956 verhuisde het trio naar New York City van waaruit ze aan hun muzikale loopbaan begonnen te werken door veel op te treden en het winnen van een platencontract waardoor ze drie singles konden opnemen.

Omdat de verstandhouding tussen de drie kerels al gauw zoek bleek te zijn verliet Dorsey het trio en hij mocht voor Sam Phillips’ platenlabel ‘Sun Records’ vier songs opnemen. Daarna verhuisde Dorsey Burnette naar Californië waar hij naast zijn dagjob als elektricien bleef optreden en platen maken. Intussen was zijn broer Johnny hem gevolgd en ze trokken samen naar Los Angeles waar ze een viertal liedjes schreven voor o.a. Ricky Nelson en Roy Brown en waar ze samen optraden onder de naam ‘The Burnette Brothers’.

Sinds 1959 opteerde Dorsey Burnette echter resoluut voor een solocarrière die hem al gauw enkele hitsingles opleverde en daarmee zijn carrière als soloartiest definitief lanceerde. Met heel wat zelfgeschreven liedjes en af en toe een zorgvuldig geselecteerde coverversie van een song van andere artiesten wist hij zich lange tijd in de hitlijsten te handhaven, beginnend met het nummer “(There Was A) Tall Oak Tree” uit 1960 en gevolgd door o.a. “Hey Little One” en “The Ghost Of Billy Malloo”. Maar ondanks toch wel heel wat kwalitatief knappe songs heeft hij in zijn muzikale loopbaan nooit meer echt hoge toppen weten te bereiken.

Een familiale tragedie voor Dorsey was de onverwachte dood van zijn toen 30-jarige broer Johnny in 1964 toen hij tijdens een vispartij door een grotere boot werd aangevaren en verdronk. Hij heeft dit verlies nooit echt kunnen verwerken, maar in de jaren ’70 probeerde hij het toch nog eens op muzikaal vlak te maken als vertolker van traditionele countryliedjes, wat gedeeltelijk lukte. Daarnaast dook hij ook op als acteur in een paar films waarvoor hij ook de soundtrack componeerde. In 1979 tekende hij een nieuw platencontract maar net daarna stierf hij daags na zijn laatste optreden op 19 augustus 1979 op amper 46-jarige leeftijd in zijn huis in Californië aan de gevolgen van een zware hartaanval.

(valsam)

 

Track Listing:
1. MIDNIGHT TRAIN (The Johnny Burnette Trio)
2. LET'S FALL IN LOVE
3. THE DEVIL'S QUEEN
4. AT A DISTANCE
5. JUNGLE MAGIC
6. BERTHA LOU
7. TIL THE LAW SAYS STOP
8. TRY
9. MISERY
10. LONELY TRAIN
11. (There Was A) TALL OAK TREE
12. JUAREZ TOWN
13. HEY LITTLE ONE
14. BIG ROCK CANDY MOUNTAIN
15. YOUR LOVE
16. WAY IN THE MIDDLE OF THE NIGHT
17. THE GHOST OF BILLY MALLOO
18. LUCY DARLIN'
19. BLACK ROSES
20. THE RIVER AND THE MOUNTAIN
21. THIS HOTEL
22. HARD ROCK MINE
23. GREAT SHAKIN' FEVER
24. THAT'S ME WITHOUT YOU
25. RAININ'
26. A FULL HOUSE
27. CIRCLE ROCK
28. HOUSE WITH A TIN ROOF
29. FEMININE TOUCH
30. DYING EMBER
31. ROLLING RESTLESS STONES
32. BACK TO NATURE
33. THE BOYS KEPT HANGIN' AROUND
34. I'M A WAITIN' FOR YA BABY

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video